slide1 slide2 slide5 slide4

Lichttoer 2010 (10 jaar)

10 jaar Lichttoer

 

TIEN!!

Winter 2000-2001: na 3 dorpsfeesten zonder gondelvaart, boog de feestcommissie zich over de festiviteiten. Want, leuke dorpsfeesten hoor, in 1998, 1999 en 2000, maar er miste wat!
In het kort de voorgeschiedenis:
Sinds 1975 sloot Kalenberg -  Hoogeweg het dorpsfeest af met een gondelvaart. De gondelvaart kent een veel langere geschiedenis, maar voor 1975 was die in 1948! de laatste.
Midden jaren ’90 leek er nog niets aan de hand. In 1995 negen mooie gondels aan de start, veel bezoekers. In 1996 leek een nieuwe impuls te zijn gegeven aan de gondelvaart; het feestweekend werd verplaatst van september naar de derde zaterdag van augustus. Redenen: meer kans op mooi weer (we hadden de afgelopen jaren regelmatig regen en harde wind gehad) en meer toeristen in de regio. En het werkte: maar liefst 2000 bezoekers! Tien mooie gondels, die -ook een nieuwtje- starten vanaf het uiterste eind van Kalenberg Noord. Een groot opgezet feest ook, met sleepboten en een VW-kever manifestatie en Jovink in de feesttent.
 
Maar in 1997 was er een “noodkreet” voor nodig, om 10 gondels aan de start te krijgen; in eerste instantie waren er maar 2 gondels opgegeven. Winnaar van die gondelvaart werd “Mr. Bean goes Kalenberg” van Opdam en Co. En die gaat -in ieder geval voorlopig- de geschiedenis in als de laatste winnaar, want in 1998 lukte het echt niet meer. Er werden niet voldoende gondels opgegeven. De redenen laten zich raden; er zit véél werk in een gondel (zowel vooraf als tijdens de avond zelf) en het aantal inwoners dat die gondels moet realiseren, is natuurlijk klein.
Dus in 1998, 1999 en 2000 vierden we ons dorpsfeest met het kinderfeest, de gezamenlijke barbecue en bingo op vrijdagavond, vrijmarkt op zaterdagochtend en een optreden van Excelsior, spelletjes op zaterdagmiddag, volleybaltoernooi en afsluitend een band in de feesttent. En -zoals al eerder opgemerkt- het waren leuke feesten, met voor ieder wat wils en gewoon: FEEST.
Maar toch knaagde er wat: we misten de voorpret en de geheimzinnigheid van het gondelbouwen, we misten de spanning op de avond zelf en we misten toch ook wel de aanwezigheid op het feest van mensen van buiten het dorp. En we misten ook domweg de inkomsten van de gondelvaart, waardoor het budget kleiner werd.
 
Dus in die winter van 2000-2001 kwam de feestcommissie op het idee van de lichttoer; een omgekeerde gondelvaart in zekere zin, want de objecten liggen stil en de bezoekers varen of lopen er langs. Door middel van een enquête -persoonlijk opgehaald door de feestcommissieleden, om een grote respons te krijgen- werd de mening van de inwoners gevraagd. Vrijwel iedereen was vóór het plan en 80% gaf aan mee te willen werken door eigen tuin en huis te verlichten. 
Er moest van alles geregeld worden, met name voor het rondvaren van de bezoekers. Boten natuurlijk, met schippers. Staatbosbeheer wilde meewerken, plaatselijke rondvaartbedrijven en andere, onontbeerlijke vrijwilligers. De grootste bok wordt nog steeds op de Wetering gehaald.
De media hadden wel belangstelling voor zo’n nieuw evenement, dus de lichttoer werd goed gepromoot in kranten en op de radio. 
Op zaterdag 18 augustus 2001 was het zover: het debuut van de lichttoer.
Dertien lichtobjecten, 800 bezoekers waarvan er enkele honderden werden rondgevaren. Een succes! Zowel bezoekers als inwoners van Kalenberg/ Hoogeweg waren onder de indruk van de sprookjesachtige sfeer. En de inwoners waren het er over eens: dit gaf toch net dat extraatje aan ons dorpsfeest.
Winnaar van de lichtobjecten –gekozen door het publiek- : De Chinese Concubine van fam. Van Tol en Laila de Wit.
2001 was ook het jaar van de brand bij Ferdinand en Thérèse; de donderdag voor het feest. De feesttent werd opgehouden omdat de weg was geblokkeerd en Ferdinand en Thérèse zetten een bordje in de tuin: “ons lichtobject brandde eergisteren”.
 
In 2002 werd de lichttoer nog een beetje mooier; de feestcommissie kreeg van diverse particulieren en een grote leverancier glazen potjes. Deze werden, voorzien van waxinelichtjes, op de beschoeiing langs het pad geplaatst. Een lang lint van flakkerende lichtjes. Twaalf lichtobjecten, winnaar werd Het Schilderij van de Berkenbouwers. Al vanaf 2001 werd overigens gelijk met de lichttoer een avondmarkt gehouden op de route naar de brug, het vertrekpunt van de boten.
 
In 2003 werd voor het eerst het thema van het dorpsfeest ook echt gebruikt bij de lichtobjecten (en de tuinen, niet te vergeten). The Caribbean leverde Limbo-mania en Cuba-Libre op, maar winnaar werd De Flamingo’s van Gerda en Madelon. Prachtig lichtobject.
En de Reune-zingers traden voor het eerst op.
 
In 2004: thema Oostenrijk; Apres Ski, Amadeus. Winnaar Peter und Heidi van Dolstra en Van Niele. Weet u het nog? Het echo-achtige geroep van twee zijden van de vaart?
 
2005: thema De Oriënt, winnaar de Oriënt Expres van De Berkenbouwers.
 
2006: er werd gekozen voor een abstract thema: ballen, bollen en bubbels. Dit was ook de aanleiding voor het plaatsen van een aangelichte bellenblaasmachine op het brughokje; prachtig effect. Winnaar werd Hollywoodbubbels van Dolstra en Van Niele. Een enorme stortbui in het begin van de avond, maar toch 1000 bezoekers. Het eerste jaar ook, dat er naast de publieksjury een vakjury werd ingeschakeld.
 
2007: Flower Power. Nieuwkomer Stark Waark won met In de zevende hemel.
 
2008: De Middeleeuwen. De Berkenbouwers wonnen met De Witte Wieven. Een gedeeltelijke maansverduistering zorgde voor een heel bijzondere sfeer.
 
2009: Wild West. Weer De Berkenbouwers met Boot-hill. Zo’n duizend bezoekers, 400 mensen werden rondgevaren.
 
En nu gaan we met zijn allen voor de tiende lichttoer, met als thema Afrika.
Want het evenement bestaat dankzij de inzet van de inwoners van Kalenberg/Hoogeweg én kennissen en familieleden die worden gecharterd voor van alles en nog wat.
Bovenstaand verhaal spitst zich toe op de lichtobjecten, maar de verlichting van huizen en tuinen is essentieel voor de lichttoer. Het dorp zelf vormt het decor voor de lichtobjecten.
Al die jaren is er gediscussieerd over wat een lichtobject nou eigenlijk zou moeten zijn. Er zijn enkele voorwaarden gesteld, die de jury ook meeneemt in haar beoordeling. De discussie blijft, wat op zich wel weer leuk is; het geeft aanleiding tot pittige gesprekken in de feesttent en bij de jaarlijkse evaluatie.
 
Tien jaar lichttoer: gemiddeld 11 lichtobjecten, het overgrote deel van huizen en tuinen verlicht, een tiental thematuinen (die beoordeeld worden door een vakjury), 800 tot 1000 bezoekers, meestal mooi weer, een leuke avondmarkt, muziek op en langs het water en bij de markt.
Kortom, een evenement waarmee Kalenberg - Hoogeweg zich onderscheidt en bovenal een toevoeging aan het dorpsfeest, waar wij -de inwoners van Kalenberg - Hoogeweg- veel plezier aan beleven.

Dorpsfeest Kalenberg

Saturday the 24th.