slide1 slide2 slide5 slide4

Thema 2010

Thema 2010!

 

 

Het thema voor het dorpsfeest 2010 is geworden:  


                               Afrika!

 

De feestcommissie heeft mij, (Ted van Tol), gevraagd hier iets over te schrijven. (Eerlijk gezegd kwam het idee van Irene en niet van mij!).
 
Afrika in Kalenberg, een groter contrast is er bijna niet. Hier water in overvloed, daar een enorme schaarste onder invloed van de klimaatsverandering die ontegenzeggelijk op deze aarde en vooral in Afrika, nu al voor grote problemen zorgt.
Om iets over Afrika te weten te komen, zou ik heel gemakkelijk kunnen zeggen: "toets Afrika maar eens in op Google" en je vindt er een schat aan informatie. (zo wie zo dus zeker de moeite waard!)
Toch vind ik het leuker om een jaartje vooruit te kijken en in gedachten door Kalenberg te wandelen alsof het al zover is. Zoals het zou kunnen zijn (en zeker niet zoals het zou moeten zijn), begrijp me niet verkeerd!
 
“Het is donker als ik vanaf de Heuvengracht Kalenberg binnen wandel en ik ben de enige bezoeker. De welkomspoort is voor de gelegenheid bekleed met riet alsof ik een reus van een Afrikaanse hut binnenloop.
Ik zie dat de bekleding van de lantaarnpalen bekleed zijn met oranje doek. (Dat was nodig ook want de oude rode waren volledig versleten en verkleurd).
Die oranje gloed brent meteen de sfeer van Afrika in het dorp want het is het continent van de kleuren en dat is wat ik ook zie in de tuinen, bescheiden maar sfeervol verlicht in warme kleuren.
Door het hele dorp heen hoor ik het geluid van trommels. Deze keer is er geen gebrek aan muziek, het tromgeroffel komt me van alle kanten tegemoet. Ik loop over de markt en zie daar de mooiste kramen, veel met Afrikaanse kunstzinnige producten en kramen met mensen die zich inzetten voor projecten in Afrika. Gekleurde lichtjes en vuurpotten zorgen voor een mooie sfeer. Dan zie ik ineens een aantal mensen gekleed in de rode kleuren van de Massai- of Samburustam. (Het blijkt de feestcommissieleden te zijn die zich voor deze gelegenheid prachtig hebben aangekleed) Op de brug gekomen zie ik de oranje lampen weerspiegeld in het rimpelloze water. Bij de "kerk" geeft een groep jambeespelers een concert,
Ik zie dat alle bewoners een klein lichtje in hun voorhuis aan hebben gelaten, geen donkere plek te zien dit jaar. De bewoners zijn creatief geweest. Ik zie allerlei Afrikaanse voorstellingen in de tuinen. Kleine hutten, Afrikaanse dieren, beelden, tekeningen en vooral heel veel kleur.
Op het water zie ik de lichtobjecten. Prachtige Afrikaanse maskers, een olifant, maar ook een Farao en een pyramide want ook dat is Afrika. Mooi van binnenuit verlicht zoals het een echt lichtobject betaamt.
De rondvaartboten varen inmiddels en op elke boot vaart een trommelspeler mee. Zo klinkt er Afrikaanse muziek over het water en dansen en swingen de bezoekers er op los. Aan het eind van de lichttoer verzamelen alle trommelaars zich bij de feesttent en geven zij gezamelijk
nog een slotconcert en dan gaat het feest door tot diep in de nacht”.
 
2010. Afrika in Kalenberg. Laten we er een mooi feest van maken met elkaar.
 
Heb jij/u suggesties of connecties die iets met Afrika te maken hebben? Geef ze dan door aan de feestcommisie!
 
Groeten,
Ted van Tol
Noord 5.

Dorpsfeest Kalenberg

Saturday the 24th.